Bao Zhong Ying Zhi Hong Xin 2024

Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
aromat - świeży z lekkim aromatem cukierni
smak - jabłko, trawiasty, kwiaty
Bardzo jasny oolong, wyprodukowany w technologii Bao Zhong z liści krzewu herbacianego Ying Zhi Hong Xin Okres zbiorów wiosna/lato 2024.
Bao Zhong pewnie można by było nazwać wizytówką Tajwanu. Lekki, być może najjaśniejszy oolóng w całym świecie. W nim jest wiosna i relaks letniego popołudnia, młodość i energia.
A jego nazwa? Bao Zhong czyli "zapakowana, zawinięta herbata", właśnie tak - bez wiosny, kwiatów i niewiast o poranku :), ale za tymi prozaicznymi słowami kryje się kawał historii herbaty na Tajwanie.
Dziś kiedy na opakowaniu herbaty czytamy "Kraj pochodzenia - Tajwan", to jest to swoisty znak jakości. Obecnie ciężko sobie wyobrazić, że herbata tajwańska jest wysyłana gdzieś jako półprodukt, który jest poddawany dodatkowej obróbce. Ale w XIX wieku herbata Formoza Oolong (przypomnimy, Formoza - Piękna Wyspa w języku portugalskim, tak nazwali Tajwan w XVI wieku Portugalczycy) była wysyłana do Chin kontynentalnych - do Fuzhou. Tam ją zawijali w papier razem z kwiatami jaśminu, po czym sprzedawali do Tajlandii i Indonezji już jako Bao Zhong. Jak wytłumaczył nam mr. Feng: "In Chinese "Bao" is means "wrap something". "Zhong" is means "a kind of tea cultivar". So ,wrap tea with paper we called it Bao-Zhong"
A teraz nikt już nie tłumaczy tej nazwy, bo Bao Zhong stało się już prawie nazwą własną.
Bao Zhong wspaniale prezentuje się na stole sam i w połączeniu z orzechami lub owocami. Zachęcamy pobawić się z sposobem parzenia: ilość herbaty, temperatura wody i czas parzenia.
No i na koniec: ten Bao Zhong jest od mr. Fenga. Tylko tyle i aż tyle :)
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.