HongDing -Czerwona Tajska

Cena regularna:
towar niedostępny






Opis
aromat - słodkawo-gorzki, palony cukier
smak - w pierwszych parzeniach lekko słodkawy, korespondujący z aromatem, z kolejnymi parzeniami rozwijający się w stronę ciepłych korzennych nut
Tajlandia zwykle kojarzy się z turystyką - plaży, egzotyczne koktajle, urlop i relaks. Często od osób, które odwiedzali ten kraj, można usłyszeć o tajskiej herbacie - napoju, który ma intensywny niebieski kolor i jest naparem z klitorii ternateńskiej.
Mniej znany jest ten fakt, że na północy tego kraju, w porośniętych dżunglami górach Camellia sinensis var. assamica jest rośliną dziko rosnącą. A emigracją z Chin kontynentalnych w połowie XX wieku, przyczyniła się do rozwoju produkcji herbaty. W latach 80-ch rząd Tajlandii zaczął wspierać przemysł herbaciany i na dzień dzisiejszy herbata jest uprawiana na 16000 ha, a roczna produkcja wynosi 40 mln kg gotowego produktu. Jednak herbata z tej części świata prawie nie wychodzi poza granice Złotego Trójkąta, 85% od rocznej produkcji spożywa się w kraju. Tym bardziej cieszy nas to, że możemy przedstawić Wam herbatę tajską, która wyróżnia się nie tylko miejscem swojego pochodzenia, a również wysoką jakością, równym i zbalansowanym smakiem.
HongDing mozna nazwać autorską herbatą. Robi ją tylko jeden producent. W niewielkich ilościach. Herbata jest zrobiona z liści TTES#17 - rodzaj krzewu herbacianego, z którego zazwyczaj robią oolongi. Jak widać herbata jest skręcona - ma formę kuleczek, co jest bardzo charakterystyczne dla oolongów. HongDing tak samo jak oolongi, jest bardzo wydajny i do parzenia lepiej wybrać gaiwan, lub mały czajniczek.
Jak niejednokrotnie pisaliśmy wpływ herbaty na organizm jest rzeczą bardzo indywidualną, dla tego poniższy opis jest naszą subiektywną opinią.
HongDing - daje poczucie komfortu, przytulności, darzy ciepłem. Do tej herbaty chce się wrócić. Ta czarna herbata ma bardzo zbalansowany smak - mocna, ale miękka, słodkawa, ale pełna, tak samo z jej działaniem po 5-6 czarkach HongDing ( a tyle parzeń w gaiwanie ta herbata pozwala zrobić) czujesz się po prostu dobrze.
Gaiwan i mały czajniczek, to oczywiście nie jedyne opcji na parzenie tej herbaty - czy to będzie imbryk na 400 ml, czy szklany dzbanek z sitkiem, czy nawet kubek zalany wrzątkiem - HongDing nie zawiedzie.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.