ISHIZUCHI KUROCHA
Opis
aromat - owocowy lekko kwaśny
smak - pierwsze parzenie - miękko cytrusowy, z nutkami białego wytrawnego wina, w drugim - smak mniej kwaśny, z przyjemną chłodną nutą soku jabłkowego.
Kurocha oznacza ciemna herbata. Ciemne herbaty to ogólna nazwa tej grupy herbat do której zaliczają się również herbaty puerh. Ishizuchi - nazwa góry na wyspie Sikoku, gdzie zbierają liścia dla produkcji tej herbaty. Jednak jeżeli oczekujemy smaku podobnego do herbat Shu Puerh z Yunnan, to spotkanie z Ishizuchi Kurocha będzie dla nas dużą niespodzianką.
Ishizuchi Kurocha ma długą tradycję, która w pewnym momencie była bliska przerwania - uważa się, że na początku XXI wieku w Japonii był tylko jeden mistrz, który robił tę herbatę. Na szczęście znalazła się grupa wielbicieli herbaty, którzy nie dali tej tradycji zaniknąć i herbata, która do niedawna była nie do kupienia nigdzie poza granicami Japonii teraz jest już dostępna u nas.
Proces produkcji Ishizuchi Kurocha jest bardzo podobny do Goishicha, ale ma swoją specyfikę (dla chętnych zapoznać się z tym jak się wytwarza ta herbata polecam artykuł w języku angielskim https://setouchifinder.com/en/detail/609).
Herbata zawiera względnie dużo Kwasu gamma-aminomasłowego, co sugeruje, że picie tej herbaty może pomagać skupić się, tak samo jak Goishicha może być użyta do gotowania chagayu - ryżu w herbacie. Bardzo przyjemnie prezentuje się zaparzona na zimno.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.