KABUSECHA






Opis
aromat - letni las nad morzem
smak - gęsty, morski z trawiasto słodkawym długim posmakiem
O Japończykach często można usłyszeć, że oni potrafią zamienić w sztukę nawet najprostsze czynności. Zacienianie krzewów herbacianych przed zbiorami również można nazwać przykładem takiego podejścia do sprawy. Ile dni przed zbiorami nad plantacją pojawia się maty, dzięki którym liść będzie cały czas w cieniu? W jakim stopniu jest ograniczany dopływ światła? Jak to wpływa na smak herbaty? Wszystko to było pieczołowicie zbadane przez japońskich producentów herbaty i Kabusecha jest wynikiem tych badań. Kabusecha jest robiona z liści zbieranych z zacienianych plantacji, dla tego ma swoim smaku dużo wspólnego z Gyokuro - herbatą przygotowywaną na specjalne okazje, na przykład dla honorowych gości.W odróżnieniu od Gyokuro, krzewy z których będzie robiona Kabusecha są zacieniany na krótszy okres i dopływ światła jest większy. W wyniku mam herbatę z szlachetnością Gyokuro i wyrazistością Sencha.
Dla wielbicieli japońskich herbat - gasi pragnienie, orzeźwia i cieszy każdym odcieniem smaku i aromatu.