Mao Cha Huang Cao Ba 2022
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
zapach - słodkich wypieków z owocami
smak - lekki, orzeźwiający, kwiatowy
Zacznijmy od nazwy :)
Mao Cha - Sheng Puerh w postaci "sypanej" czyli jeszcze przed zaprasowaniem w ciastka. Mao Cha czasami nazywają też surowym Puerh-em.
Huang Cao Ba. Ta część nazwy wskazuje na miejsce skąd ona pochodzi. Herbaty typu Puerh są ścisłe związane z miejscem uprawy i produkcji. Zgodnie z standardem wprowadzonym przez rząd Chin, tylko herbata zbierana w prowincji Yunnan (Junnan) i również tam poddana odpowiednim zabiegom technologicznym może nazywać się Puerh. Taki standard nie tylko dba o jakość herbaty, ale też ma na celu ochronę własnej marki handlowej.
W Yunnan wyróżniają trzy podstawowe strefy produkcji herbat typu Puerh: Puerh (właśnie od nazwy tego rejonu wywodzi się nazwa herbat tego typu), Lincang i Xishuangbanna. Huang Cao Ba położony jest w Puerh i kiedyś był stacją pocztową na szlaku herbacianym. Herbata tu jest uprawiana od kilkuset lat.
Sheng Puerh z Huang Co Ba opisywany jest jako skromny, ale miękki, w aromacie wyraźnie czuć "melodię gór", smak z lekką goryczką i cierpkością, zamieniającymi się w słodycz posmaku.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.