SENCHA ASAMUSHI






Opis
aromat - słodki zapach świeżo skoszonej trawy, lekka mleczna nuta. aromat herbaty w rozgrzanym czajniczku wypełnia cały pokój
smak - klarowny, orzeźwiający, trawiasty i do tego oczywiści umami
Pod czas produkcji większości zielonych herbat japońskich jednym z zabiegów technologicznych jest właśnie obróbka parą. Dłuższe trzymanie liści nad parą prowadzi do większych uszkodzeń w nim, co daje glębszy smak i mocnejszy aromat i jest stosowane na liściach względnie niższej jakości. Asamushi oznacza szybką obróbkę parą około 30 sekund, taka obróbka jest stosowana w przypadku liści najwyższej jakości. Smak i aromat tej Senchi nie pozostawia wątpliwości co do jakości liści z których była zrobiona i staranności na całym etapie produkcji.
Czysta w smaku ta herbata naładuje energią na cały dzień, ukoi nerwy po dniu pracy. Gdyby zachciało się ją połączyć z jakąś przekąską, to delikatne miękie sery, orzech włoski być może świeża ugotowana na parze ryba.