Sencha Fukamushi

fukamucicha.jpg
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 1,00 zł
  (1 g = 1,00 zł )
1.00
ilość g

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: -
Kod produktu: 44F0-365DF

Opis

aromat - słodki zapach świeżo skoszonej trawy, morskie algi, aromat herbaty w rozgrzanym czajniczku wypełnia cały pokój

smak - klarowny, orzeźwiający, trawiasty i słynny umami, tak dobrze znany wielbicielom herbat japońskich

 

Fukamushicha (深蒸し茶) - w dosłownym tłumaczeniu ="głęboka obróbka parą". Cechą charakterystyczną japońskiej technologii produkcji herbat zielonych jest właśnie - "obróbka parą". Dla większości japońskich herbat ona trwa 30-40 sekund i to można poznać po nazwie herbaty - nie ma w niej wyrazu, który wskazuje na czas tej obróbki (na przykład Sencha Miyazaki - nazwa składa się z wskazania na typ herbaty - Sencha i miejsce produkcji - prefektura Miyazaki). W przypadku kiedy czas trzymania liści na parą jest krótszy od 30 sekund w nazwie herbaty pojawia się wyraz Asamushi, jak na przykład Sencha Asamushi Saemidori. I w końcu, jeżeli wspomniana procedura trwa minutę lub dłużej w nazwie pojawia się człon Fukamushi. 

Uważa się że dłuższa obróbka parą zmniejsza cierpkość herbaty, dodaje jej słodyczy, smak staje się bardziej pełny.

Jak widać na zdjęciach tej herbaty - listki są bardzo drobne, raczej to drobne kawałeczki listków. Nie jest to wada - dokładnie tak Sencha Fukamushi powinna wyglądać, dzięki temu herbata daje napar z głębokim kolorem i smakiem, najczęściej z osadem. Osad w czarce takiej herbaty - to są drobne cząstki listków, które, tak samo jak w przypadku herbaty Matcha, razem z naparem trafiają do naszego organizmu, dostarczając mu dodatkową dawkę katechinów, oraz innych substancji zawartych w liściu herbaty.

Zalecamy parzyć tę herbatę wodą o temperaturze 70-75 stopni, w proporcji - jedna płaska łyżeczka herbaty na 100 ml, szczególną uwagę zwrócić na czas parzenia - pierwsze parzenie robimy krótkie - około 40 sekund.

Takie japońskie herbaty jaka Sencha, Kabusecha, Gyokuro można nie tylko pić, ale też zjeść. Tak, tak. Te listki, które zostaną po parzeniu można zjeść. Fukamushi Sencha dzięki temu, że składa się z bardzo drobnych cząstek, bardzo dobrze nadaje się do zjedzenia. Ryż, oliwa, sos sojowy lub sól i miąższ, który został po parzeniu - to smaczne i zdrowe danie. A gdybyście mieli jakieś swoje propozycje na danie z dodatkiem Sencha Fukamushi, napiszcie w komentarzach lub na naszym profilu w Instagram lub na FB. 

 

Galeria produktu

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl