Sencha Asamushi Saemidori

Cena regularna:
1,40 zł
towar niedostępny






Opis
aromat - świeży, intensywny, wiosenny
smak - orzeźwiający, "energiczny", zostawia długi przyjemny posmak
Sencha z prefektury Kagoshima, zbiór - lato 2023
Saemidori - nazwa rodzaju krzewu herbacianego (kultywaru), z japońskiego ta nazwa tłumaczy się jako "klarowny zielony" i to jak najbardziej oddaje kolor naparu tej herbaty.
Pod czas produkcji większości japońskich herbat zielonych jednym z zabiegów technologicznych jest - obróbka parą. W zależności od tego ile trwa taki proces Sencha może nazywać się Asamushi - co wskazuje na krótką obróbkę parą lub Fukamushi czyli "dłuższa obróbka parą" Zazwyczaj krótkiej obróbce parą są poddawane liścia najwyższej jakości.
Czysta w smaku, klarowna, ta herbata niesie w sobie energię i moc. Najlepiej ją parzyć wodą o temperaturze 70-75 stopni, w czajniczku. Na 100 -150 ml wody bierzemy jedna płaska łyżeczka suchych liści - taka proporcja pozwoli zrobić 2-3 parzenia. Jak większość zielonych herbat, Sencha Asamushi Saemidori jest bardzo wrażliwa na czas parzenia - po pierwszym zalaniu wystarczy odczekać 30 -50 c po czym rozlać napar do czarek, drugie parzenie 1 - 1,5 min, trzecie może trwać 2,5 m Najlepiej skupić się na procesie - być może parzenie tej zielonej japońskiej herbaty stanie się Waszym małym codziennym rytuałem - krótką przerwą tylko dla siebie?
Na końcu dodamy tylko, że po zaparzeniu liścia, które zostały w czajniczku można zmieszać z ryżem, dodać oliwy, soli, świeżo mielonego pieprzu i zjeść! Smacznego :)
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.