Shu Simao
Opis
aromat - ciepły, przytulny
smak - wyrazisty, orzechy, nagrzane drewno
Puerh - to nazwa całej grupy herbat, nazwa zastrzeżona i nazwa geograficzna. Puerh lub Pu'er - to prefektura miejska w Chinach w prowincji Yunnan (Junnan), która do 2007 roku nosiła nazwę Simao. W ten sposób pierwsza część nazwy tej herbaty wskazuje na to, gdzie ona była zrobiona, a druga część Shu jest dobrze znana wielbicielom herbaty. Shu to herbata fermentowana i dojrzała, jej produkcja polega na stworzeniu warunków do przyśpieszonego dojrzewania liścia herbacianego.
Simao Shu sprasowana w formie gniazdka - Tuo Cha o masie 100 gr. Dosyć mocno sprasowana, więc do oddzielenia potrzebnej porcji można użyć nóż lub na przykład szydło.
O wpływie tych herbat na organizm człowieka jest dużo artykułów bardziej lub mniej wiarogodnych, ale faktem jest to, że dla wielu wielbicieli herbaty Shu Puerh to herbata codzienna.
Właśnie z tym rodzajem herbat wiąże się pewne nieporozumienie w nazewnictwie i być może znasz te herbaty jako herbaty czerwone.
No i na koniec żart herbaciany - Każdy zaczyna swoją przygodę z herbatą z czegoś innego, ktoś od herbat zielonych, ktoś od białych. ale i tak kończy się na Puerh :)
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.