Tsuyuhikari - oolong z Japonii
Opis
aromat - wyrazisty, ciepły przypominający zapach gotujących się konfitur
smak - wytrawny przypominający napary na bazie czarnych herbat i ziół
Japońskie oolongi są dosyć młodym rodzajem herbaty. Ostatnie 10 - 15 lat przemysł herbaciany Japonii prężnie oswaja te kategorii herbat, które kiedyś były dla Japonii dosyć nietypowe - czarne, oolongi a nawet białe herbaty z Japonii stają się coraz bardziej dostępny dla wielbicieli tego napoju. Naszym zdaniem dużym plusem tej sytuacji jest to, że Japończycy starają się zrobić herbaty z unikatowymi cechami, a nie klonować znane i dobrze sprzedawane. W przypadku japońskich oolongów≤ to widać bardzo wyraźnie - ich wygląd i smak mało przypomina odpowiedniki z Chin czy Tajwanu. Tym bardziej ciekawym doświadczeniem jest spotkanie z nimi.
Tsuyuhikari - kultywar krzewu herbacianego wyselekcjonowany w Shizuoka w 1970 roku, nadal pozostaje dosyć rzadkim rodzajem w Japonii. Dla ciekawych jego właściwości polecam lekturę na myjapanesegreentea.com - blogu skarbnice wiedzy o herbatach z krainy wschodzącego słońca.
Po eksperymentach z tym oolongiem doszliśmy do wniosku, że bardziej on odkrywa swoje walory smakowe, będąc parzony wodą o temperaturze 70-80 stopni. Oczywiście jest to nasza subiektywna ocena i być może bardziej on Wam przypadnie do gustu, zaparzony wodą io wyższej temperaturze. Ciekawie również prezentuje się w wydaniu coldbrew.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.