Historia herbaty GABA zaczyna się w Japonii w 1987 roku za sprawą Dr Tsushida Tojiro, który wtedy opracował sposób anaerobnej obróbki liści herbaty w wyniku której gotowa herbata zawierała dużo GABA - kwasu gamma-aminomasłowego.
Chętnych wgłębić się w procesy chemiczne i to jak je opisał DR. Tsushida polecamy jego profil na researchgate
W uproszczeniu technologia produkcji herbaty GABA polega na fermentacji liści w beztlenowej atmosferze nasyconej azotem w ciągu 6-10 godzin Dzięki takiej obróbce zawarty w liściach kwas glutaminowy zamienia się w GABA, a jednocześnie zawartość katechinów i kofeiny.
GABA - kwas gamma-aminomasłowy pełni w naszym organizmie funkcję głownego neuroprzekaźnika o działaniu hamującym w całym układzie nerwowym (Wikipedia). Nie trzeba odbierać tego jako opis substancji o działaniu uspokajającym, GABA pomaga wyciszyć się, skupić się, dzięki GABA jesteśmy w stanie przełączać się między strumieniami odbieranych informacji, gdyby nie było GABA w naszym układzie nerwowym, to wszystko co dociera do naszych narządów zmysłów odbieralibyśmy jednocześnie i nie bylibyśmy w stanie skupić się na wybranym bodźcu.
Dosyć oczywistym jest, że opisane wyżej właściwości GABA i rola, którą ta substancja odgrywa w naszym organizmie spowodowały, że herbatę GABA zaczęli nazywać herbatą wspomagającą pracę umysłowe, pomagającą w nauce - jedną z jej nieformalnych nazw stała się - Herbata dla geniuszy :).
Jednocześnie były i są przeprowadzony badania na temat tego jak GABA zawarta w herbacie lub inaczej mówiąc herbata GABA wpływa na organizm człowieka. Szybko okazało się, że nie jest to sytuacja zero-jedynkowa - pijesz GABA i jesteś jak Einstein. Były uzasadnione wątpliwości o możliwości przenikania GABA z układu pokarmowego do układu nerwowego, o stężeniu GABA w herbacie, czy tych ilości wystarczy do jakkolwiek zauważalnego efektu Jednocześnie okazało się, że herbata GABA potrafi obniżać ciśnienie. Z rozwojem badań i licznymi przypadkami osób, które pijąc herbatę GABA odczuwali pozytywny wpływ na ich stan pojawiło się przypuszczenie o osobnym mechanizmie przedostawania się GABA do układy nerwowego i efekcie kumulacyjnym. W tej chwili dosyć oczywistym jest, że picie herbaty GABA jest zdrowe i daje pozytywne efekty.
Na samym początku opracowania technologii produkcji herbaty GABA cała uwaga skupiała się na efekcie, w związku z czym GABARON (jedna z nazw herbat tego typu w Japonii) był dobry dla zdrowia, ale nie smaczny. Wszystko się zmieniło, kiedy GABA zaczęto produkować na Tajwanie, Tajwańska GABA ma nie tylko pozytywny wpływ na organizm, ale też jest smaczną i ciekawą herbatę.
Obecnie Gaba-tea jest produkowana na Tajwanie, w Tajlandii, w Chinach i w innych krajach. Gaba Oolong, Gaba Black tea lu Gaba Grenn tea - przestały już być egzotyką , cieszą nas swoim smakiem i działaniem.