Dong Ding Konkursowy (Trzy kwiaty śliwy)
Opis
aromat - bogaty, słodki, przypiekany
smak - pikantna karmelowa słodycz miody gryczanego zamieszana z drzewnymi odcieniami orzechów
Gao Shan Shan Lin Xi Dong Ding Oolong Cha 2023 - tak brzmi pełna nazwa tej herbaty, czyli Wysokogórska herbata oolong Dong Ding z liści pochodzących z Shan Lin Xi - znanego regionu herbacianego w centralnym Tajwanie.
Herbata wyprodukowana z liści kultywaru (rodzaj krzewu herbacianego) QingXin
Wyprodukowana -wiosną 2023
Dong Ding oolong czasami nazywają wizytówką herbacianą Tajwanu, a dla kraja, który słynie jako "raj herbaciany", to naprawdę niebagatelna rzecz. Dla przykładu Dong Ding wchodzi w skład prezentów dla gości rządu Tajwańskiego
Na Tajwanie odbywają się konkursy herbaty Ding Ding. Konkurs regularnie organizowany przez LGTTS - Stowarzyszenie producentów herbaty Dong Ding z Lu Gu - ojczyzny tej herbaty, ma następujące nagrody
特等茶王 – Królewski Specjalna Nagroda
特等壹 – Specjalna Pierwsza Nagroda
特等貳 –Specjalna Druga Nagroda
特等叁 –Specjalna Trzecia Nagroda
特等肆 –Specjalna Czwarta Nagroda
特等伍 – Specjalna Piąta Nagroda
特等陸 –Specjalna Szósta Nagroda
頭等獎 – Pierwsza Nagroda
金質獎 – Złota Nagroda
五朵金梅花 - Pięć złotych kwiatów śliwy
五朵梅花 - Pięć kwiatów śliwy
三朵梅花 - Trzy kwiaty śliwy
Herbata, którą przezentujemy tutaj ma Trzy Kwiaty śliwy, czyli to jest 12 miejsce. Ale by zrozumieć znaczenie tego faktu, warto zaznaczyć, że już sam udział w konkursie oznacza specjalną jakość herbaty, herbata która zajęła nawet ostanie miejsce w konkursie, wyróżnia się wyjątkową jakością. Te herbaty, które nie dostają żadnej z wyżej wymienionych nagród dostają pocieszające Super Klasa, Super wybór lub Jakość Premium, co oznacza, że Trzy Kwiaty Śliwy oceniane są wyżej niż jakość premium.
Zapraszamy do spróbowania!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Daniel Oatt
Ta herbata jest całkiem fajna, ale nie daje natychmiastowego dużego efektu "wow". Bardziej jest ona czymś do wypicia na spokojnie i do kontemplacji. Aromaty nie wybuchają w ustach, a bardziej czym więcej się jej pije, tym bardziej się wzmacniają. Nie jest to herbata na jedną-dwie czarki. Nutki na przekroju lekkiego/średniego prażenia: Nugat, beza, marakuja, brzoskwinia i jabłko w karmelu. Głównie takie cukrowe i owocowe. Ale znajdziemy tu też minimalnie kwiatków, ale lżejszych jak bławatek. W późniejszych parzeniach kwiat słonecznika. Słodycz jest umiarkowana, a gorycz wraz z paleniem, potrafi czasami wyjść aż za bardzo. Przez co powiedziałbym, że jest ona trochę wybredna w parzeniu. Chyba że ktoś lubi takie mocniejsze dymno-palone nuty. Lepiej używać z 90°C, a nie wrzątku.