GOISHICHA

Cena regularna:
towar niedostępny






Opis
aromat - mocno owocowy - suszone morele
smak - zaskakuje swoimi zmianami - na początku, korespondujący z aromatem - owocowy, po czym niespodziewanie kwaskowaty
Goishicha - prawdziwie fermentowana herbata, tradycja wytwarzania której ma już około 400 lat. Kiedyś to była herbata wytwarzana i spożywana w zasadzie wyłącznie lokalnie. Tradycyjnie ta herbata była wytwarzana na południu wyspy Sikoku (najmniejsza i najsłabiej zaludniona wyspa z czterech głównych wysp Japonii). Historia głosi, że goishicha była popularna wsród mieszkańców północy wyspy, gdzie woda pitna była bardzo twardą, a goishicha pomagała zniwelować to. Tutaj warto zaznaczyć, że pod czas prób parzenia Goishicha najlepiej naszym zdaniem ona wypadła właśnie na dosyć twardej wodzie.
Ta herbata była używana nie tylko do picia, ona była składnikiem potrawy chagayu -herbacianej kaszy ryżowej, przyrządzanie której polega na gotowaniu ryżu w herbacie. A rybacy podobno trzymali sieci w goishicha, dzięki czemu one robiły się mocniejsze.
Czy to za sprawą bardziej doskonałej technologii oczyszczania wody, czy dla tego, że sieci zaczęli produkować z bardziej wytrzymałych sztucznych materiałów :) , ale w latach 70-h produkcja Goishicha spadła prawie do zera. Obecnie wytworni tej herbaty można przeliczyć dosłownie na palcach.
Z jednej strony Goishicha to niewątpliwie herbata dla herbacianego nerd-a :) Z drugiej strony ona ma otoczkę bardzo zdrowej herbaty - naturalny probiotyk, antyalergen i tak dalej. Goishicha to absolutnie niepowtarzalny produkt japońskiej kultury herbacianej, warty spróbowania.
Zalecany sposób parzenia 1 gr na 200 ml w ciągu kilku minut, ale również bardzo ciekawie ona prezentuję się w parzeniu w stylu gungfu cha, na przykład w gaiwanie.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.