Herbaty zielone
Herbaty zielone
Zielona herbata
 
Dla tej grupy herbat kluczowym słowem jest „świeżość”. Cały proces produkcji jest bowiem nakierowany na jej zachowanie, zatrzymanie stanu, w którym liść znajduje się na krzewie. W pewnym sensie zielone herbaty są antonimem herbat czarnych, stopień oksydacji zielonych herbat jest dosyć niski. Ogólny schemat produkcji jest następujący: zbiór i sortowanie liści, następnie ich więdnięcie, a na koniec zwijanie i suszenie. Proces ten może zajmować od momentu zbioru liści aż do finału zaledwie kilka godzin.

Świeżość w smaku i aromacie, wiosenne nuty, zapach świeżo skoszonej trawy, trawiaste, ziołowe smaki i posmaki – charakterystyczne są dla herbat tego typu.
 
Zielone herbaty są bardzo aktywne, zawierając w dużych ilościach substancje, które wpływają na nasz organizm, pobudzają, wzmacniają odporność, hamują procesy starzenia. Należy jednak pamiętać, że nie zaleca się ich picia na pusty żołądek.
 
Dzięki wysokiej zawartości kofeiny zielone herbaty mogą być wspaniałym substytutem kawy. W tym kontekście szczególnie znana jest matcha – sproszkowana zielona herbata z Japonii.
 
Zielone herbaty według tradycyjnej medycyny chińskiej wychładzają organizm – są wspaniałym wyborem na letnie upalne dni. Bardzo dobrze nadają się na coldbrew.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl